måndag 2 maj 2011

medvetna val

Idag sköljs vi ständigt över av reklambudskap, information och åsikter. Detta måste du känna till, detta måste du köpa och så här ska du tycka. I denna fors kommer man oundvikligen flyta med strömmen om man inte sätter ned paddeln i vattnet och säger stopp. Kläder, restaurangbesök, elektronik och hundra andra sätt att spendera sina pengar går av bara farten om man inte håller hårt i plånboken. På samma sätt kan ens tid ockuperas av reklamjinglar, irrelevanta nyheter och onyanserad åsiktspropaganda.
Det är därför det är viktigt att göra medvetna val. Att vara sparsam, minimalist, ekonomisk eller vad man nu vill kalla sig, handlar inte om att spendera så lite som möjligt. Det handlar om att medvetet fundera ut vad man i slutändan vill spendera sina pengar och sin tid på, och sedan omsätta detta i praktiken. Allt det som folk i allmänhet lägger pengar på idag bidrar allt som oftast inte i någon hög grad till deras välbefinnande. Konsumerandet går av bara farten.

Kanske vill du lägga stora summor på heminredning, serietidningar, konsertbesök eller vad du nu är intresserad av. Om det är ett medvetet val så är det dit dina pengar ska gå. Kanske har du ett starkt globalpolitiskt intresse och vill därför följa utvecklingen i Libyen, då ska du också lägga tid på detta.

Men om du ser dig själv läcka pengar och tid hit och dit utan att du vet vart de tar vägen, är det dags att sätta ner paddeln.

1 kommentar:

  1. Intressant läsning och blogg! Hör gärna av dig om du vill medverka i en bloggintervju!
    Se: www.classiercorn.com

    SvaraRadera