torsdag 28 april 2011

minimalism i vardagen

Minimalism handlar om prioriteringar. Att sortera ut vad som är viktigast och lägga fokus på detta. Det kan handla om att rensa ur garderoben från kläder som man inte längre använder och slippa belastningen av en fullproppad garderob där det är svårt att hitta. Men det kan också handla om att minska och renodla vardagliga aktiviteter.

Inte sällan hör man hur någon suckar: "tänk om bara dygnet hade några fler timmar!" Jag har aldrig hört någon säga det motsatta, "tänk om bara inte dygnet hade så många timmar!" När vi alla verkar tycka att dagarna är för korta är något skumt. För korta i jämförelse med vad? Jämfört med hur de har det i ett parallellt universum eller på en annan planet? Ett liknande uttalande är att "tiden går så fort!" Vilka referensramar har man för tidshastigheten när man säger så?

Förmodligen handlar det åtminstone delvis om att vi idag lever i ett samhälle med ständigt överflöd av det mesta. Vi kan äta så mycket vi vill, lyssna på oändliga mängder musik, har tillgång till fler böcker än vad vi någonsin skulle kunna läsa, översköljs ständigt av information och reklam och åsikter. Allt detta pockar på vår uppmärksamhet och vill göra anspråk på vår tid. Samtidigt ökar kraven på att ha ett intressant arbete och jobba mycket, ha fin inredning och städat hemma, ha skötsamma barn med meningsfulla fritidsaktiviteter, hinna träna och ha sex ofta och laga god hemlagad mat.


I det läget reagerar många med att så gott det går hänga med och hinna med så mycket som möjligt. Ingen hinner med allt, det är omöjligt, och alla känner sig således mer eller mindre otillräckliga. Det enda sättet att komma ifrån detta är att själv ta greppet om situationen, ta kontroll över sitt eget liv och bestämma sig för att välja och att välja bort. I överflödet måste prioriteringar göras, och det är dessa prioriteringar som minimalism handlar om.

Tänk efter vad som är allra viktigast i ditt liv och vad du helst vill hinna med en vanlig dag. Det kan vara att umgås med sina nära och kära, hålla sig i form, leka med hunden osv. Lista de allra viktigaste sakerna och se till att du hinner med dem. Stryk resten! Allt annat som du skulle vilja hinna med får du ta om du får tid över.

Och glöm inte bort att lägga in väl tilltagna pauser för återhämtning och reflexion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar